Doofpotaffaire: Vuurwerkramp Enschede

Doofpotaffaire: Vuurwerkramp Enschede

13 mei 2000 werd NL opgeschrikt door wat de grootste vuurwerkramp bleek te zijn die we tot nu kennen. De luidste ontploffng was tot op 60 km verder te horen. Maar was het wel een vuurwerkramp? Als je wat dieper graaft komen er dingen aan het licht die meer vertellen dan alleen een zware lading vuurwerk, namelijk landmijnen. Landmijnen die afgekeurd waren door het leger, en vernietigd zouden worden.

Het transport ervan vonden ze echter te gevaarlijk, waardoor gekozen is voor opslag op ‘particuliere’ ruimten. Er werd al over gepraat, maar het vuurtje kwam helemaal op gang toen op de website geenstijl.nl in de comments informatie over de link landmijnen-vuurwerkramp werd gepost. Binnen 5 minuten werden alle comments met info erover verwijderd. Waarom, het zijn toch allemaal ‘valse beschuldigen’?

We gooien eerst wat feiten op een rijtje.

Na de explosie zijn 2 militaire experts gekomen, die gerapporteerd hebben dat zij ontstekingsmechanismen hebben gezien. Dit is gemeld aan hun superieuren, die hun de instructie gaf erover te zwijgen. Ze zijn daarna allebij meerdere malen anoniem met de dood bedreigd. Dit zegt Alexander Nijeboer in de Nieuwe Revu. Nijeboer heeft als onderzoeksjournalist ook een boek geschreven over de link tussen de landmijnen en de vuurwerkramp. Hij zegt hierna meerdere anonieme nachtelijke telefoontjes te hebben gekregen, die zeiden dat hij voor zijn ‘eigen gezondheid beter zijn onderzoek kon staken’.

De branchevereniging van vuurwerkfabrikanten (VEN) berichtte dat het onmogelijk was dat de hoeveelheid vuurwerk die lag opgeslagen, zo’n explosie kon veroorzaken. Zij stelden voor om een gelijke hoeveelheid vuurwerk in een bunker te leggen, om hun stelling te bewijzen. Het ministerie van VROM heeft daar keer op keer geen toestemming voor gegeven. Op een gegeven moment is een onschuldig persoon veroordeeld voor brandstichting op het vuurwerkterrein. Twee rechercheurs die beweerden dat bewijsmateriaal hiervoor vervalst was, werden door hun superieuren direct van de zaak afgehaald.

Fred Spijkers
Mischien nog wel de belangrijkste persoon die het balletje liet rollen is Fred Spijkers. In de jaren 80 waren er in het NL leger zogenaamde AP-23 mijnen in omloop. Deze bleken spontaan te ontploffen tijdens oefeningen. Fred Spijkers kreeg vervolgens de opdracht van Defensie om families te vertellen dat hun dierbare was omgekomen door een eigen fout. Spijkers wás een maatschappelijk werker bij Defensie. Sinds hij weigerde dit nieuws te vertellen aan familieleden is hij ontslagen. Fred Spijkers is ook bedreigd door toenmalig staatssecretaris van Defensie Van Hoof.

“Wanneer jij deze belastende stukken naar buiten brengt, dan heb ik een wapen dat voor jou absoluut en onherroepelijk dodelijk is.”

Later zei hij dat het niet letterlijk bedoeld was. Right… Maar het verhaal gaat nog verder: op een parkeerterrein in Huis ter Heide is een aanslag op Spijkers gepleegd door dienstplichtige militairen. Ze misten, en kregen enkel een taakstraf, want volgens Defensie ging het om een ‘kwajongensstreek’.

In 2005 zijn er door Christa van Velzen (SP) verschillende kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Defensie die er niet omheendraaiden. De antwoorden hierop draaien er echter alleen maar omheen. Meermaals worden vragen zoals “is uw bekend dat 2 militaire experts met de dood zijn bedreigd?” afgedaan met “hiervan is bij ons niks bekend.” Ook op de vraag “Klopt het dat het vervoer van de mijnen voor logistieke problemen zorgden?” werd geantwoord met “hiervan is bij ons niks bekend”.

Stockholm International Peace Research Institute Het SIPRI is een internationaal erkend onderzoeksinstituut dat in 1996 een zeer nauwkeurige inventarisatie heeft gemaakt van al het Nederlandse militaire materiaal dat werd vernietigd. Als antwoord op de kamervragen van mevrouw van Velzen schreef de staatssecretaris het volgende:
Volgens de toezegging van mijn ambtsvoorganger in december 1997 (Kamerstuk 25 600 X, nr. 39) zouden alle toen nog niet vernietigde AP-23 antipersoneelmijnen uiterlijk in mei 1998 zijn vernietigd. Dit betrof een aantal van 20.073 mijnen. In het rapport van SIPRI staat echter dat er 220.000 AP-23 mijnen waren. Nogal geen verschil…

enschede-rapport-mijnen.bmp

Het hele rapport kun je hierrr in PDF formaat downloaden / lezen.
De site Het Vrije Volk besloot alles na te gaan bij de Voorlichter van de Wetering, en kreeg een nog schokkendere reactie terug. Hij wou in verband met de gevoeligheid van de mijnen-affaire geen totaal aantal zeggen, maar stuurde wel 3 kamerstukken op. Uit die 3 stukken was volgens hem op te maken om welk aantal het ging. Na veel zoeken kwamen ze inderdaad aan een getal.

In paragraaf 30 van de Begroting 1998 van het ministerie van Defensie staat het zwart op wit:

“Het besluit van 11-3-1996 alle anti-personeelsmijnen af te schaffen, betekende dat ook de AP-23 (…) moest worden vernietigd. (…) Met de vernietiging van de AP-23 werd eind 1996 aangevangen. Tot november 1997 waren er 24.953 mijnen vernietigd. Het restant (20.073 mijnen) zal uiterlijk in mei 1998 zijn vernietigd”.

Alles bijeen dus 45.026 exemplaren. That leaves, als we het SIPRI serieus nemen, 174.974 exemplaren unaccounted for. (bron : hetvrijevolk.com)

Het motief volgens onderzoeksjournalist Alexander Nijeboer: Defensie vond het ruimen van de overgebleven mijnen te duur en te gevaarlijk, dus werden ze opgeslagen op particuliere terreinnen. Zo waren ze van de officiële voorraadlijsten af, en had Defensie aan zijn verplichting voldaan. Op papier althans.

Waarom werd de wijk tijdens het puinruimen hermetisch afgesloten? Bewoners kregen geen toestemming om in hun huis te zoeken naar persoonlijke bezittingen of zelfs dierbaren. Éen man had voor de verzekering luchtfoto’s gemaakt van zijn huis. Defensie nam het rolletje in beslag, en hij heeft het voorzover bekend nooit meer terug gekregen.

Zullen we erachter komen? Onze generatie waarschijnlijk niet meer, want de opvolger van Van Hoof, staatssecretaris van Defensie Van der Knaap, heeft besloten dat alle archieven over deze affaire gesloten blijven tot 70 jaar na Spijkers’ dood…

Originele artikel:
http://www.f-ck.it/2010/02/doofpotaffaire-vuurwerkramp-enschede/

 

Dit bericht is geplaatst in Vuurwerk-Ramp - Landmijnen-Ramp met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Doofpotaffaire: Vuurwerkramp Enschede

  1. Paula van den Dolder schreef:

    Als slachtoffer geworden van de vuurwerkramp die ik van dichtbij heb meegemaakt wil ik hetvolgende zeggen. De vermoedens van de militair expert die het zwijgen opgelegd kreeg zouden heel goed kunnen kloppen. Maar defensie zou dan direct verantwoordelijk gesteld moeten worden en dan zouden de claims die zij hadden moeten betalen tot in de tigmiljoenen lopen. Bovendien zou er een zoveelste deuk ,in het toch al belabberde corrupte beleid wat betreft de landmijnen waarin ze zelf aandelen hadden,worden opgelopen, kortom reputatieschade. Het lijkt wel een gladio actie. Maar er zijn toch mensen zoals de eigenaars van FC Fireworks die daarvan op de hoogte waren. Die leven toch nog? Waarom komen die niet met de waarheid naar boven nu het nog kan?Of zijn ze zelf bedreigd? Ik zat destijds die warme zaterdagmiddag met 6 kinderen in de tuin van ons ouderlijk huis, de eerste ontploffing en dat was behoorlijk schrikken sloeg alle ruiten eruit, de kinderen begonnen in paniek te schreeuwen, sommigen licht gewond, ik ben met ze zo snel mogelijk naar het huis van de buren, twee doktoren naast ons huis gevlucht. Iedereen was in paniek.Ik ben weer naar buiten gegaan om te kijken hoe het met de anderen ging, toen vlak daarna de tweede explosie, ik dacht dat mijn hoofd van mijn romp werd afgerukt, zo hard, ik dacht dat er een bom explodeerde.Hoe kan het dat er als er een van de containers die allen gesloten naast elkaar lagen er 1 ontploft, deze een kettingreactieveroorzaken, en er een tweede de lucht ingaat. Normaal kan dat nooit mijns inziens. Dus dat daar iets anders is gebeurd is voor mij duidelijk. Maar zoals altijd bij dit soort rampen moet er een andere zondebok gevonden worden. En dat heeft de gemeente Enschede, onder destijds Mans, en vanaf die tijd Enschede le Mans, toch prima opgelost? Opgelost, ja zeker. Op een in en in opportunistische wijze. Het gehele calamiteiten plan het leek wel een circus werd in gang gezet met ja muziek erbij , immer bitte ruhig blijven, het was verschrikkelijk, die arme mensen, en dan hadden wij nog geluk, het is te schandalig voor woorden. En dan de verkeerde arme sloebers ervoor op laten draaien. Ronduit misselijkmakend. Ik hoop dat deze spijker aan je doodkist zal nagelen, want je weet meneer Mans meer maar hebt ook opdracht gekregen te verzwijgen wat er werkelijk is gebeurd.Ik mag dan geen defensie expert zijn, alhoewel, zo goed kent u mij niet. Neem nog een neutje met Prodi, en bewonder dan de uit de assen herrezen nieuwe herbouwde Enschede, we waren toch alweer bijna als stad failliet gegaan, voor de derde maal, dus dat kwam als een geschenk uit de Hemel, HOE TRIEST, DAT JE ZO ZAKEN MOET DOEN. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en de mensen die zijn misleid. Ik wens hen het allerbeste toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *