Food, Inc – Wat Eten we eigenlijk? (+Video)

Food, Inc – Wat Eten we eigenlijk? 

47 000 producten bied de gemiddelde Amerikaanse supermarkt. Het aanbod lijkt grenzeloos. Maar bekijkt men de ogenschijnlijke diversiteit nauwkeuriger, vind men dat er slechts een handvol bedrijven hiervoor verantwoordelijk zijn.

Dat stelden producer en regisseur Robert Kenner en journalist Eric Schlosser en Michael Pollan vast in hun onderzoek naar de Amerikaanse voedingsmarkt.

Een aantal grote bedrijven domineren de markt.

Voorbeeld vlees: waren er in de jaren `70 nog duizenden slachthuizen in de VS, nu zijn het er nog maar slechts dertien. Kippen worden vandaag de dag in de helft van de tijd t.o.v. 50 jaar geleden twee keer zo zwaar. Daarbij komen ze zo snel aan dat de botten het vlees niet meer kunnen dragen wat ervoor zorgt dat de dieren om de paar stappen omvallen. Kippenboeren worden door grote leningen afhankelijk van de grote vleesbedrijven. Wie de dieren niet houdt op basis van hun specificaties, namelijk in grote hallen, zonder daglicht, of wie een filmploeg op zijn bedrijf laat filmen, daarvan zal het contract worden beëindigd.

Dezelfde omstandigheden heersen op de zadenmarkt. 90 procent van alle soja in de Verenigde Staten bevatten genen waarop Monsanto een patent heeft. Voormalige werknemers van Monsanto die overgestapt zijn naar de politiek, waren mede verantwoordelijk voor het besluit om genetisch gemodificeerde producten niet te kenmerken. Met als resultaat dat vandaag de dag 70 procent van alle verwerkte producten in een Amerikaanse supermarkt genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat.

“Het gaat er niet alleen om, over wat we eten en onze gezondheid, maar, om hetgeen wat we ‘mogen’ weten“.

Dit citaat plaatsten de filmmakers aan het begin van de film. Trek aan het einde een conclusie:

“Een van de belangrijkste gevechten van de consumenten is de strijd om de kennis van wat er in onze voeding zou zitten en hoe het klaar gemaakt werd”.

Met alle macht verhinderen grote bedrijven in Amerika, dat consumenten te weten komen hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Critici worden bedekt met processen en daarmee het zwijgen opgelegd. Hoewel sommige misstanden in eerste instantie “typisch Amerikaans” lijken, komen veel van de getoonde ontwikkelingen ook voor hier in Europa. Ook hier, begrijpt de consumenten vaak niet wat er achter de mooie verschijning van kleurrijke labels schuil gaat.

Opmerking: Het Amerikaanse Vlees Instituut, heeft kort na de vrijlating van “Food, Inc” een contra-campagne gelanceerd. Zelfs Monsanto heeft gereageerd en heeft een eigen website opgezet, die de beschuldigingen van “Food, Inc moeten weerleggen”.

USA 2008
Regie: Robert Kenner
Geproduceerd door Robert Kenner, Elise Pearlstein

Originele artikel:
http://wearechangeaustria.wordpress.com/2010/12/21/food-inc/

embedded by Embedded Video

Als bovenstaande video niet werkt

http://documentaryaddict.com/Food+Inc-2174-doc.html

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid, Gezondheids Lezingen Docu - Video`s, Monsanto. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *