(WW 4) Irrationeel Consumentisme (ofwel de weinige bedrijven die de Wereld Voeden)

English version Click Here

Irrationeel Consumentisme (ofwel de weinige bedrijven die de Wereld Voeden)

(Vrij vertaald René Voogt)

Er zijn niet veel mensen die zich realiseren dat het grootste deel van de verwerkte voedingsmiddelen op de markt, of dat nu van de kruidenier of de fast-food ketens is, allemaal afkomstig zijn uit maar een aantal bedrijven. Nog minder mensen realiseren zich dat deze bedrijven belangrijke spelers in elite organisaties zijn die beslissen over de gezondheid, en het sociaal en economisch beleid in de hele wereld. We kijken naar de drie grote bedrijven die de wereld voeden, hun vele merken en de tactieken die zij gebruiken om hun producten onmisbaar te maken.

Als men aandachtig de etiketten op verpakte producten in een gemiddelde supermarkt bestudeerd, dan ziet men telkens dezelfde bedrijfsnamen terug: Nestle, Kraft, General Mills en een aantal anderen. Veel merken bieden goede ‘ouderwetse zelfgemaakte of compleet-natuurlijke/organische voedingsmiddelen aan maar zijn niets minder dan dochterondernemingen van de paar wereldwijde mega-bedrijven. Het grote verschil tussen de belangrijkste merken en hun dochterondernemingen is de verpakking en de reclame, die erop gericht zijn om de verschillende markten te bereiken. Om het zorgvuldig opgebouwde imago rondom een product te behouden, worden de verbindingen met het moederbedrijf vaak handig verborgen. Stelt u zich eens een advertentie over gebotteld water voor, die zou er ongeveer als volgt uit kunnen zien: “Drink zuivere, heldere, verfrissende Aquafina water, met zorg gebotteld uit afgelegen natuurlijke bronnen in de Himalaya … VOOR U GEBOTTELD DOOR PEPSICO, DE MAKERS VAN TACO BELL EN CHEETOS” Dat zou Waarschijnlijk het gezonde, en natuurlijke beeld dat ze voor het product proberen op te bouwen verpesten.

Dat is de reden waarom marketing en branding van vitaal belang zijn voor de voedingsindustrie. Elk product leeft in een eigen “wereld”, los van het moederbedrijf en soortgelijke producten. Reclame is zo krachtig, dat twee vergelijkbare merken cornflakes, gemaakt van dezelfde basisingrediënten, gericht kunnen worden op geheel verschillende markten. Bijvoorbeeld, zijn Special K en Rijst Krispies zo verschillend? Vanuit een strikt rationeel oogpunt, zijn deze producten bijna identiek in vorm, smaak en ingrediënten. Vanuit een irrationeel oogpunt (marketing) leven ze echter in twee verschillende werelden. Reclamespotjes voor Rijst Krispies draaien om kleurrijke stripfiguren en worden getoond tijdens de kindershow op zaterdagochtend, terwijl Special K de neiging heeft om vitte vrouwen te tonen die aan yoga doen (of op weg zijn van of naar yoga). Een doos Rijst Krispies geeft spellen en speelgoed weg, terwijl Special K toegang verschaft tot een website “om af te vallen”. Dit alles is lood om oud ijzer, want aan het einde van de rit, welke je ook verkiest, ook uit vrijwel alle andere cornflakes in de supermarkt, je eet precies hetzelfde en uw geld belandt op precies dezelfde plek.

De voedingsmiddelen industrie kan beschouwd worden als een echte oligopolie. Samen, hebben de drie leidende voedsel bedrijven, Nestle, Kraft en PepsiCo, wereldwijd een dominante positie bereikt in de verkoop van verwerkte levensmiddelen. In feite worden deze drie bedrijven vaak gebruikt als voorbeeld als de “Heersende Drie” op handels scholen, omdat ze het levende bewijs zijn van een markt die gedomineerd wordt door drie gigantische actoren. Door hun positie als wereldwijde voedsel aanbieders zijn deze conglomeraten zeer machtig, en vertegenwoordigd in de meeste elitaire organisaties zoals de “Council on Foreign Relations”. Dit stelt hen niet alleen in staat om hun voorkeursbeleid inzake voedings-en gezondheidskwesties over de hele wereld te bepalen, maar ook op economisch, politiek en sociaal gebied. Een dergelijke prominente plek staat het deze bedrijven ook toe om de markt te blijven domineren, door middel van beleidsvorming, de toegang tot voorkennis en de intimidatie van potentiële concurrenten. Wanneer we dit objectief beschouwen, is het oligopolie van deze grote bedrijven een directe bedreiging voor de vrije markt.

Vandaag de dag, wanneer een klein levensmiddelen bedrijf een nieuw revolutionair product zou ontwikkelen, zal het moeilijkheden ondervinden om de distributie ervan rond te krijgen zonder haar rechten op te geven aan één van deze conglomeraten. Naast de dominantie van de schappen, beheersen de “Grote Drie” het grootste deel van de wereldwijde distributiekanalen, tot aan het punt dat nieuw-op-komende bedrijven de consumenten zonder hen niet kunnen bereiken. De enige manier waarop de eigenaren van kleine bedrijven een jaren lange strijd en afwijzingen naar schapruimte in de supermarkt kunnen vermijden, is door een licentie deal te sluiten met één van de reuzen, waarbij de eigenaar afstand doet van het eigendom en de rechten op het product, in ruil voor “royalty cheques” ( meestal een klein percentage van de verkoop). Elke overeenkomst versterkt de positie van deze bedrijven en elimineert bedreigingen van potentiële concurrenten die voor spel-veranderende producten kunnen zorgen.

Hier zijn de “top drie” bedrijven, alsook een overzicht van hun dochter ondernemingen:

1 – Nestle

Nestle is ’s werelds grootste voedingsmiddelenconcern. Het bezit 6.000 merken, met een breed scala van producten in verschillende richtingen, waaronder koffie, gebotteld water en andere dranken, chocolade, ijs, babyvoeding, prestatie en gezondheid`s voeding, kruiden, bevroren en gekoelde levensmiddelen, banketbakkerswaren en diervoeders. In 2009, was de geconsolideerde omzet rond de $ 120 miljard USD en de investeringen voor onderzoeken en ontwikkeling waren USD 2,24 miljard dollar. De voorzitter van het bedrijf, de heer Brabeck-Letmathe, zit in de Raad van Bestuur van de Credit Suisse Group, L’Oreal en ExxonMobil. Hij is ook lid van de ERT (Europese Ronde Tafel van Industriëlen) en een lid van het bestuur van het Wereld Economische Forum (een belangrijke speler in het ijveren voor een wereld regering). Producten die verkocht worden door Nestle zijn onder andere:

Graangewassen

Cinnamon Toast Crunch
Cheerios (buiten de VS, Canada en Australië)
CINI Minis
Honing Noot Cheerios (buiten de VS, Canada en Australië)
Haver Cheerios
Cookie Crisp
Golden Grahams
Honing Sterren
Koko Krunch
Milo granen
Nestle Corn Flakes
Nesquik
Shreddies
Grofgemalen tarwe
Clusters
Trix

Yoghurt

Munch Bunch
Ski

Koffie

Bonka
Nescafe
Nespresso
Partner Blend
Ricoffy
Ristretto
Ricoré
Sical
TOFA
Taster’s Choice
Zoégas
Shrameet

Water

Aberfoyle
Aqua D’Or
Aqua Pod
Acqua Panna
Al Manhal
AquaPod
Arrowhead
Buxton
Contrex
Deer Park
Hepar
Ice Mountain
Henniez
Korpi
Levissima
Nestle Aquarel
Nestle Vera
Ozarka
Perrier
Poland Spring
Indianenbijeenkomst
Minere
Pure Life / Pureza Vital
Quezac
San Pellegrino
San Bernardo
Viladrau
Vittel
Zephyrhills

Andere dranken

Nestea (joint venture met Coca-Cola, Dranken Partners Wereldwijd)
Enviga (joint venture met Coca-Cola, Dranken Partners Wereldwijd)
Milo
Anjer
Caro
Nesquik
Libby’s
Directe telers biologische vruchtensappen
Good Host
Juicy Juice
Ski up and go

Houdbare producten

Bear Brand
Anjer
Christie
Koffie-Mate
Dancow
Gloria
Klim
La Lechera
Melkmeisje
Nespray
Nestle
Nesvita
Nestle Omega Plus
Nido
Ninho
Svelty
Emswiss
Milo

Ijs

Camy
Dreyer’s
Edy’s
Frisco
Häagen-Dazs (Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk)
Hjem-IS (Denemarken & Noorwegen)
Maxibon
Motta
Mivvi
Nestle
Nestle Drumstick
Oreo (Canada)
Peters (Australië)
Push-Up
Schöller
Skinny Koe

Babyvoeding

Alete
Alfare
Beba
Cérélac
FM 85
Gerber (’s werelds grootste babyvoeding bedrijf)
Goede Start
Guigoz
Lactogen
Nan
NAN HA
NanSoy
Neslac
Nestle
Nestogen
Nido
PreNan

 

Prestatie voeding

Musashi
Neston
Nesvita
PowerBar
Pria
Supligen

Gezondheids / voeding

Boost
Anjer Instant Ontbijt
Nutren
Peptamen
Glytrol
Van cruciaal belang
Impact
Isosource
Fibersource
Diabetisource
Compleat
Optifast
Bron

Kruiderijen

Buitoni
Maggi
Carpathia
CHEF
Thomy
Winiary

Diepvriesproducten

Stouffer’s
Lean Cuisine
Buitoni
Hot Pockets
Lean Zakken
Papa Guiseppi
Tombstone Pizza
Jack’s Pizza
DiGiorno Pizza
California Frozen Pizza Kitchen

Chocolade, banketbakkers waren en gebak

100 Grand Bar
Aero
Na acht
Allens
Animal Bar
Baby Ruth
Bertie Beetle (Australië)
Grote Turk (Canada)
Black Magic
Boci (Hongarije)
Blauwe Wimpel
Bono (Brazilië)
Afscheiding
Butterfinger
Butterfinger BB’s
Butterfinger Crisp
Bon Pari (Tsjechië, Polen en Hongarije)
Cailler
Caramac
Carlos V
Chips Ahoy! (Canada)
Koffie Crisp
Chunky
Drifter
Frigor
Galak / Milkybar
Goobers
De hemel
Hercules Bars (met Disney)
Ijsbrekers
Kit Kat (’s Hershey in de VS)
Leeuw
Matchmakers
Milky Bar
Fata morgana
Joff
Munchies
Nestle Alpine White
Nestle met amandelen
Nestle Crunch
Nestle Crunch Crisp
Nestle Crunch met Carmel
Nestle Crunch met Pinda’s
Nestle Crunch Pieces
Nestle Crunch White
Nestle Milk Chocolate
Nestle Princessa
Nestle Wonder Ball
NIP
Moeren (Europa)
Oh Henry (behalve de VS)
Pepermunt Crisp
Perugina Baci
Polo
Quality Street
Raisinets
Rolo (’s Hershey in de VS)
Rowntrees

Fruit Pastilles
Jelly Tots
Pick & Mix
Randoms
Fruitgums
Tooty Frooties
Juicy Jellies
Snowcaps

Smarties
Texaanse Bar
Toffee Crisp
Toll House cookies
Schildpadden
Walnut Whip
Violet Crumble
Yorkie
XXX pepermuntjes

Diervoeders

AlPO
Beneful
Cat Chow
Dog Chow
Fancy Feast
Felix
Friskies
Ga Cat
Slagers
Bakkers
Winalot
Gastronomisch
Mighty Dog
Mon Petit
ONE
Pro Plan
Purina
Tidy Cats

Controverse

 

Nestle heeft wereldwijd voortdurend te kampen gehad met wereldwijd verzet tegen de promotie van producten ter vervanging van borstvoeding (babyformule), vooral in derde wereld landen. Volgens de campagnevoerders, draagt Nestle bij aan het onnodige lijden en zelfs babysterfte, met name onder de armen.

Belangengroepen en liefdadigheidsinstellingen hebben Nestle beschuldigd van onethische methoden om flessenmelk te bevorderen ten koste van borstvoeding onder arme moeders in ontwikkelingslanden. Bijvoorbeeld, IBFAN beweert dat Nestle gratis formule monsters verstrekt aan ziekenhuizen en kraamklinieken; na het verlaten van het ziekenhuis, is de formule niet meer gratis, maar omdat de flessenmelk van invloed is op de borstvoeding, moet de familie de voeding blijven kopen. IBFAN beweert ook dat Nestle gebruik maakt van “humanitaire hulp” om markten te creëren, haar producten niet voorziet van een label in de taal die geschikt is voor de landen waar ze verkocht worden, en geschenken en sponsoring biedt om werknemers te beïnvloeden om hun producten te promoten. Nestle ontkent (natuurlijk) deze beschuldigingen.
-Bron–

 

2 – Kraft Foods

Een dochteronderneming van Philip Morris (de maker van Marlboro-sigaretten). Kraft Foods is de grootste zoetwaren, voedsel en drank onderneming met haar hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Het bedrijf verkoopt vele merken in meer dan 155 landen; elf van haar wereldwijde merken verdienen elk meer dan $ 1 miljard per jaar. Net als Nestle, consolideerde Kraft haar status in de levensmiddelen oligarchie door het kopen van gigantische merken zoals: Nabisco (Oreos, Chips Ahoy, Fig Newton, Ritz, enz.) en Cadbury (Ferrero Rocher, Dairy Milk, Caramilk, etc.).

Als we het optellen, hoeveel uren hebben we dan gebiologeerd doorgebracht door wervelende chocolade op TV?

Kraft`s CEO Irene Blecker Rosenfeld werd door Forbes beoordeeld als de “2e machtigste vrouw in de wereld”. Niet verwonderlijk aangezien het grootste deel van de wereld Kraft Foods verbruikt. Voordat ze voor Kraft begon, was Rosenfeld Voorzitter en Chef bestuursvoorzitter van Frito-Lay, een divisie van PepsiCo (nog één van de “Grote Drie”).

Kraft`s merken omvatten:

Toblerone chocolade repen
A1 Steak Saus
Ali Koffie
Arrowroot koekjes
Back to natur
Bakker (chocolade)
Balance Bar
Better Cheddars
Boca Burger
Bonox
Bullseye Barbecue Saus
Cafe HAG
California Pizza Keuken (kruidenier items)
Calumet Bakpoeder
Cameo (koekjes)
Capri Sun (sap drinken)
Carte Noire
Cheesybite
Cheez Whiz
Chips Ahoy! (Koekjes)
Christie (Canadese divisie van Nabisco)
Claussen (Tafelzuur)
Clight
Club Social (crackers)
Cool Whip (niet-zuivel slagroom)
CornNuts (snacks)
Côte d’Or (België)
Country Time (drink mix in poedervorm)
Cracker Barrel
Crystal Light
Dairylea (Europa)
Delissio (Canada)
DiGiorno (pizza)
Easy Cheese
Fig Newton
Fudgee-O (Canada)
General Foods International
Grape-Nuts (ontbijtgranen)
Grey Poupon (mosterd)

Handi-Snacks
Honey Maid
In-A-Biskit (Australië)
Jack’s Pizza
Jacobs (Europa)
Jell-O (gelatine dessert)
Jet-Puffed Marshmallows
Kaas Jappen

Kenco (Verenigd Koninkrijk)
Knox (gelatine)
Knudsen (zuivel)
Kool-Aid (gearomatiseerde drank mix)
Kraft BBQ Sausen
Kraft Karamel
Kraft macaroni en kaas
Kraft Dinner (Canada)
Kraft Easymac
Kraft Mayo
Kraft Bagelfuls
Kraft Pindakaas(Canada)
Kraft Singles (gepasteuriseerde kaas bereid product)
Kraft Sandwich Spread
Lefèvre-Utile
Lunchables
Maxwell House (koffie)
Miracle Whip (dressing)

Nabisco
Nabob (koffie) (Canada)
Naked Drinks
Nilla
Nutter Butter
Onko (koffie)
Oreo (koek)
Oscar Mayer
Grated Parmezaanse kaas
Philadelphia smeer kaas
Pigrolac
Planters
Polly-O (kaas)
Premium (een Nabisco merk crackers)
Pretzels
P’tit Quebec
Prince Polo
Pure Kraft saladedressings
Ritz
Royal bak poeder
Seven Seas (salade dressings)
Sanka (cafeïnevrije koffie)
Shake ’n Bake
Simmenthal (vlees in blik)
Snackabouts
SnackWells
South Beach Living
Starbucks (supermarkt items)
Stove Top stuffing
Suchard
Taco Bell (kruideniers items)
Tang
Tassimo (enkele kop koffiemachines)

PepsiCo

PepsiCo is een wereldwijde Fortune 500-onderneming met haar hoofdzetel in, Harrison, New York, met belangen in de productie, marketing en distributie van dranken, snacks op basis van graan en andere producten. Als u het nog niet geraden had, haar belangrijkste product is Pepsi Cola, maar frisdrank is niet het enige product van het bedrijf. In feite zou een tiener met een ‘trek’ gemakkelijk een supermarkt kunnen verlaten met drie of vier PepsiCo producten zonder het zelfs maar te beseffen.

PepsiCo is een ‘Premium’ lid van de “Council of Foreign Relation” en van het “Brookings Instituut”, twee van de belangrijkste organisaties voor de wereld elite (zoals te zien was in het artikel: Your Real Goverment). De voorzitter en CEO van PepsiCo, Indra Nooyi, maakt deel uit van het “Wereld Economische Forum”. Binnen deze organisaties werken, leidinggevenden van PepsiCo en andere mega-bedrijven als Sony (de grootste in de muziek industrie), Nike (de grootste schoenenwinkel in de wereld), Rockefeller Group International, en Lockheed Martin (het grootste defensie-bedrijf in de wereld ), samen met verschillende staatshoofden (met inbegrip van eerdere Amerikaanse presidenten), beleidsmakers (zoals de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Rodham Clinton) en beeldvormers (als Tom Brokaw en George Clooney), voor het ontwikkelen van politieke, sociale en economische opinies en aanbevelingen die hele landen beïnvloeden. Het beleid begunstigd door deze organisaties stuurt de wereld regelrecht naar een verenigde “wereld regering” en één enkele “wereld munt”, wat vaak aangeduid wordt als de “Nieuwe Wereld Orde”.

PepsiCo-merken omvatten onder andere:

Dranken:

AMP
Levendig
Mountain Dew
Ocean Spray
Mist
Aquafina
Lipton Ice Tea
MUG
Pepsi
Sobe
Gatorade
Tropicana
No Fear Energy Drink
Propel Enhanced Water
Starbucks

Voedsel

Lay’s
Doritos
Tostitos
Cheetos
Fritos
Zon Chips
Baked!
Frito Lay Dips
Baken-Ets
Chester’s Puffcorn
Cracker Jack
El Isleno Plantain Chips
Frti-Lay Pinda`s
Funyuns
Gamesa
Grandma`s
Matador
Maui Style Potato Chips
Miss Vickie’s
Munchies
Munchos
Natural
Nut Harvest
Quaker
Rold Gold
Ruches
Sabritones
Santitas
Smartfood
Spits
Stacy’s

Yep, zelfs de goede oude ‘betrouwbare Quaker guy is onderdeel van PepsiCo.

Spin-off bedrijven

PepsiCo voed ook dagelijks miljoenen door haar spin-off bedrijf, Yum!, Die eigenaar is van restaurant ketens, waaronder Pizza Hut, Taco Bell, KFC, Hot ’n Now, East Side Mario’s, D’Angelo Sandwich Shops, Chevys Fresh Mex, California Pizza Kitchen en Stolichnaya.

Een oude foto van Yum! ’s officiële website.

Veel van de hierboven vermelde producten bestaan al tientallen jaren, sommigen zelfs al langer dan een eeuw. Wat is het geheim van dit blijvende succes? Op de eerste plaats moet het recept precies goed zijn. Zoals hierboven vermeld, heeft Nestle alleen al in 2009 meer dan $ 2 miljard dollar uitgegeven voor onderzoek en ontwikkeling, wat meestal wordt gebruikt om “mensen in witte jassen” mee te betalen voor het meest aansprekende, smakelijkste, verslavende en, uiteraard, om kosten-besparende producten te maken. De verslavende eigenschappen van zout, vet, suiker en andere chemische stoffen zijn heel goed bekend bij de 2 miljard dollar per jaar kostende onderzoekers. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten een zorgvuldig berekende mix van chemicaliën en additieven die “bevredigende” signalen naar de hersenen sturen, die er vervolgens voor zorgen dat de hersenen blijven zoeken in de vorm van “een onbedwingbare trek/honger”.

Hoe dan ook, er zijn talloze bedrijven die soortgelijke producten verkopen. Dus om te zorgen dat de consumenten terug blijven komen voor hun specifieke merk, investeren de corporaties miljarden dollars in het tweede geheim van het succes: “merkentrouw” bereikt door middel van marketing en reclame.

Irrationele Advertentie`s

Hoewel het uiteindelijke doel van een advertentie erop gebaseerd is om een product te verkopen, zullen PR-bedrijven je vertellen dat ze veel verder gaan dan dat. Hun missie is om een emotionele band met het product te creëren, een concept dat volledig irrationeel is, maar uiterst effectief. Ze willen niet alleen dat je hun producten lekker vind, ze willen dat je jezelf ermee identificeert. Ze willen dat je jezelf ermee definieert. Ze trachten om loyale, lang levende klanten te creëren door het creëren van een beeld, een levensstijl en zelfs een filosofie rond een product. Laten we dit “Miracle Whip” reclame spotje als voorbeeld nemen.

embedded by Embedded Video

Door het tonen van feestende en rennende mensen op het strand, pogen de advertentie`s om een associatie met het product tussen jong, cool, hip en opstandig zijn te creëren. Hoewel de advertentie een tikkeltje hardhandig is, ben ik het ermee eens dat er niets leukers is dan iemand z`n gezicht te besmeuren met een broodje vol mayonaise.

Advertenties zoals deze zijn zorgvuldig berekend om een bepaalde demografische bevolkingsgroep te bereiken en om specifieke emoties binnen deze kijkers te genereren. Om deze doelstellingen te bereiken, beroepen zij zich op uitgebreide onderzoeken over het menselijke gedrag.

“Geen enkele groep sociologen kan de ad-teams benaderen in het verzamelen en verwerken van de exploiteerbare sociale gegevens. De ad-teams hebben jaarlijks miljarden te besteden aan onderzoek en het testen van reacties, en hun producten zijn prachtige ophopingen van materiaal over de gedeelde ervaringen en gevoelens van de hele gemeenschap”.
– Marshal McLuhan, The Extensions of Man

Door merkentrouw aan een kijker te verkopen via televisie reclame`s, hebben de rationele en logische argumenten een beperkt effect. De meest effectieve en succesvolle advertenties zijn in staat om het rationele denken (waarbij een argument, het ofwel aanvaard of verwerpt) te omzeilen en richten zich direct op het onderbewustzijn van de kijkers, door misbruik te maken van hun instincten, angsten of onzekerheden.

“Het is met kennis van de mens, zijn neigingen, zijn verlangens, zijn behoeften, zijn psychische mechanismen, zijn automatismen, evenals kennis van de sociale psychologie en de analytische psychologie dat de propaganda zijn technieken verfijnt”.
– Propagandes, Jacques Ellul (vrije vertaling)

Om dit te illustreren, laten we eens kijken naar twee typische advertenties die gericht zijn op een belangrijke markt: moeders.

Irrationele Advertentie`s: Verkopen aan Moeders

Voor marketeers, zijn moeders een droom. Ze hebben een enorme zwakke plek: kinderen, en dan vooral hun eigen. Deze liefde voor kinderen is niet rationeel: het moederinstinct is één van de meest primaire en hormonale reflexen van de mensheid. Erop in haken, is een directe aanval op het moeder instinct. Door het gebruik van onderzoeken en focusgroepen, hebben adverteerders de meest effectieve manieren geleerd om reacties bij moeders los te maken, en creëren doelgerichte advertenties waarover de moeders zich dan bezorgt, verplaatst, bang, boos of onzeker voelen. Zodra het doel in de beoogde emotionele toestand verkeerd, wordt het product voorgesteld “als het antwoord op alles”. Hier is een advertentie over ‘Meel’ die specifiek gericht is op moeders:

embedded by Embedded Video

Dus deze advertentie verkoopt meel. Een grote zak met wit poeder. Als het rationeel was, zou men in het filmpje duidelijk hebben gemaakt dat het meel bovengemiddelde prestaties levert (wat waar is) of misschien wel dat het per pond de voordeligste zou zijn. Het maakt niet. Het gaat rechtstreeks in op de emoties.

Om het publiek effectief te bereiken, wordt er in de advertentie helemaal niet gepraat over meel, maar over het liefhebben van je kinderen en het “bakken van herinneringen”. Achter het schattige, hartverwarmende gevoel, is de waarheid dat de advertentie inhaakt op de viscerale angsten van de moeder om beschouwd te worden als “een slechte ouder”. Om dit klaar te spelen, bedachten de marketeers een slimme formule, een psychologische manipulatieve toespraak gegeven door een schattig geanimeerd meisje die de moeders die niet bakken achterlaten met een mega-schuldgevoel. In principe zegt de advertenties dit:

Door te weigeren om voor uw kinderen muffins te bakken, beroven jullie hen van het in-blijdschap-slagroom-likken-van-eenlepel herinneringen. En aangezienherinneringen” alles zijn wat we hebben in het leven, “BEROOF JE HEN VAN HUN LEVEN”. Hoe kun je hen dit nou aandoen? Wilt u dat uw kinderen lege en gebroken individuen worden? Nou? Nee? Nou, dus stoppen met het zijn van een “incompetente moeder” en koop die zak met meel en maak wat muffins. Misschien dat je kinderen je dan zullen herinneren als een ‘goede moeder‘. Misschien. Als het niet te laat is. Je zou alles al verknald kunnen hebben door je waanzinnige manieren om “niet te bakken”. Schande!

 

 

Hier hebben we nog een advertentie die gericht is op moeders.

embedded by Embedded Video

Kromp je een beetje ineen bij het kijken naar deze? Niets hierin was zinvol. Het goede, rationaliteit is noodzakelijkerwijs niet nodig om dingen te verkopen. Laten we eerst eens wijzen op het voor de hand liggende: Als dit zich afspeelde in het echte leven, zouden de meeste studenten pissig zijn. Dit zou een wat meer realistischer gesprek zijn geweest:

“Hoi mam. Ik heb je pakketje … Waarom stuur je me pindakaas? Ik snap het niet … Je bent je ervan bewust dat ik hier ook pindakaas kan kopen, toch? Dus waarom stuur je me dit? Weet je wat Jenny’s ouders haar stuurden? Driehonderd dollar. En wat krijg ik? Een VERD*MDE POT PINDAKAAS?”

Oke, maar serieus, zoals hierboven vermeld, omzeilen de marketeers rationele argumenten waarbij pindakaas allen maar als een pot met gemalen pinda’s gezien zou worden. In de wereld van de marketing, moet pindakaas veel meer worden dan alleen maar pindakaas. Middels de advertentie, is Jif niet meer een massa-geproduceerde pot van lage kwaliteit pinda’s en suiker, maar een symbool van moederlijke warmte in een anders zo kille, wrede wereld. Reclame vervangt de onwetendheid of onverschilligheid ten opzichte van een product met een stelletje slappe gevoelens die niets te maken hebben met pindakaas. En in het geval dat u de boodschap niet meekreeg, loopt de advertentie erop vooruit en verteld het je alvast: “Het is meer dan alleen maar die geweldige pinda-smaak, het kiezen van Jif is een geweldige manier om iemand te laten merken hoeveel u om hem/haar geeft”.

Conclusie

Waarom zou men zich druk maken over wat voor product welk bedrijf verkoopt? Op de eerste plaats is het een kwestie van gezondheid. Bijna alle van de honderden producten genoemd in dit artikel bevatten giftige ingrediënten, van grote hoeveelheden verzadigde vetten tot aan additieven zoals MSG, Fructose Corn Siroop (HFCS), kwik en / of aspartaam. Deze stoffen, en nog vele meer, zijn giftig voor het lichaam, het zenuwstelsel en de hersenen (zoals besproken in het artikel “De vervlakking van een complete Samenleving”: over Voedsel, Dranken en Medicijnen). Bewerkte voedingsmiddelen maken de hele wereld dikker, zieker en dommer, hoewel het slechts door een paar bedrijven wordt geproduceerd. Het is van vitaal belang om ze te kennen en te herkennen, … zodat je ze kunt vermijden. Het is ook belangrijk om de marketing tactieken te herkennen die gebruikt worden om de consument aan te sporen om verwerkte voedingsmiddelen te kopen.

Het probleem is veel groter dan de individuele gezondheid. Om u bewust te zijn van de bedrijven die uw voedsel verkopen, moet u uzelf bewust zijn van “belangrijke spelers” van de “wereld elite”. Zoals het spreekwoord zegt “controleer het voedsel en je controleert het volk”. Als u denkt dat het belangrijk is om de waarheid te weten over de macht van de wereld structuur, is het van fundamenteel belang om alles te weten over deze bedrijven, en hun grote bereik te begrijpen in alle gebieden van onze mondiale samenleving. Zij kunnen dan wel “slechts” eten verkopen, maar hun macht en positie geeft deze conglomeraten een actieve rol in het wereld bestuur, waaronder economie, politiek, wetgeving en zelfs het leger (wie denk je dat de militaire kantines beleverd?). De “Grote Drie” en andere internationale dominante bedrijven maken deel uit van beleidsinstellingen  en “denktank” organisaties, zoals de “Council on Foreign Relations” en de “Bilderberg Groep”, die als de ware motoren fungeren achter de wereldwijde veranderingen. Zou PepsiCo inspraak hebben in de invasie van een land als Iran? Nou, zeker weten. En elke keer als u een Pepsi of een zak Doritos of een pak Tropicana koopt, helpt u hen mee om rijker en machtiger worden. Gelukkig, is er echter een makkelijke manier om te stoppen met de ondersteuning van deze bedrijven: Vervang gewoon de verwerkte producten die u van deze bedrijven koopt met vers voedsel gekocht van de plaatselijke bedrijven. U zult daarmee uw gezondheid en uw lokale economie verbeteren, maar nog belangrijker, u zult ook uitgroeien tot de ergste nachtmerrie van de elite: een rationele consument.

Blijf Waakzaam.

Originele artikel:
http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/irrational-consumerism-or-the-few-companies-who-feed-the-world/

Klik hier voor de andere delen uit de serie:
123 5 6 78910 11

Dit bericht is geplaatst in Wees Waakzaam. Bookmark de permalink.

3 reacties op (WW 4) Irrationeel Consumentisme (ofwel de weinige bedrijven die de Wereld Voeden)

 1. dickhead schreef:

  Gek hoor dat de videos niet meer bestaan.
  In de oostbloklanden zijn ze zo
  verstandig om de oogsten van
  Monsanto,die Genetisch gemanipuleerde/gemodificeerde
  ROUNDUP READY(effe googlen!!)

  Voedselgewassen kweekt,
  massaal te vernietigen.
  Google en huiver.
  ARE YOU ROUNDUP READY?
  THINK NOT….

 2. jessesmotorblok@online.nl schreef:

  Sinds ik enkel msg,oftewel e621,smaakversterker
  ontwijk gaat het al stukken beter met mijn
  Leven.Het is dodelijk.vetmakend.agressieopwekkend
  Ga naar de keurslager.
  Ietsje duurder maar je eet ook minder
  omdat je geen smaakversterker eet
  die verslavend is
  en misschien wel het “beste produkt”

  Is van de drie grote wereldvergiftigers.
  Genetisch gemanipuleer staat in verband
  met

 3. Pingback: BOINNK!!! | Zéér interessante wetenswaardigheden!! T.a.v. het feit hoe wij als volk, als consument, als kijker, als burger als….enz. enz., worden gemanipuleerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *