Vitamine C stopt rimpels en schakelt schadelijke stoffen uit

Vitamine C stopt rimpels en schakelt schadelijke stoffen uit

De krachtige werking van vitamine C (ook wel ascorbinezuur genoemd) ontdekte men al in de jaren 1700. Scheepslui, die maanden van huis waren, kregen last van allerlei symptomen. Deze waren te wijten aan het gebrek aan groenten en fruit. Ze leden aan scheurbuik.

Een kapitein ontdekte dat wanneer de scheepslui voldoende verse groenten en fruit aten, ze deze dodelijke ziekte niet opliepen. Pure Vitamine C werd in 1928 ontdekt door een Hongaars biochemicus. Hiervoor ontving hij in 1937 de Nobelprijs.

Mensen die aan scheurbuik lijden, krijgen onder andere last van volgende symptomen. Je ziet dat een gebrek aan vitamine C tot vele kwaaltjes en aandoeningen leidt.

 • snel vermoeid
 • weinig energie
 • kortademig
 • veel behoefte aan slaap
 • pijnlijke gewrichten en ledematen (zoals bij een opkomende verkoudheid)
 • bloedend tandvlees
 • bloeduitstortingen in de huid
 • loszittende en uitvallende tanden
 • neusbloedingen
 • slechte adem
 • wonden genezen niet
 • botten worden zwak en breken vlug

Het grootste deel van de medische wereld denkt dat het voorkomen van scheurbuik de enige gunstige werking van deze vitamine is. Tegenwoordig komt acute scheurbuik niet meer voor, maar een vorm van chronische scheurbuik komt vrij veel voor.

Als je snel last hebt van blauwe plekken, bloedend tandvlees tijdens het poetsen van je tanden en vatbaar bent voor verkoudheden, heb je waarschijnlijk een gebrek aan vitamine C.

Rol van vitaminen C in het lichaam

Vitamine C heeft veel functies in het lichaam. De belangrijkste is de vorming van collageen. Deze stof is het cement van het lichaam, het verbindt lichaamscellen met elkaar en houdt het lichaam stevig. Zonder collageen zou het lichaam uit elkaar vallen. Dit is precies wat bij scheurbuik gebeurt.

Vele symptomen die aan ouderdom worden toegeschreven, worden eigenlijk veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C. Denk hierbij aan rimpels, loszittende tanden en gemakkelijk brekende botten. Om deze verouderingsverschijnselen tegen te gaan, is het noodzakelijk om voldoende vitaminen C in te nemen.

Daarnaast is vitamine C een krachtig tegengif dat de schadelijke effecten van vele stoffen neutraliseert. Ascorbinezuur ontgift stoffen zoals koolmonoxyde, zwaveldioxyde en kankerverwekkende middelen. Het biedt bescherming tegen luchtvervuiling en roken.

Ascorbinezuur is bovendien een krachtige virusdoder. Het gaat besmettelijke ziekten, zoals kinderverlamming, herpes, mond- en klauwzeer en hondsdolheid, tegen.

Welke voedingsmiddelen bevatten
vitaminen C

De meeste dieren, met uitzondering van de mens en apen, kunnen in de lever ascorbinezuur aanmaken uit glucose. Het is toch zeer moeilijk te geloven dat de meeste dieren deze stof in grote hoeveelheden kunnen aanmaken, terwijl vitaminen C voor de mens geen nuttige werking zouden hebben.

Voor een optimale gezondheid wordt aangeraden om 1750 tot 3500mg vitaminen C per dag in te nemen. Vooral in citrusvruchten (sinaasappelen, citroenen, pompelmoes, kiwi,…), kolen, bessen, aardbeien en aardappelen komt vitamine C voor.

Wie heeft behoefte aan vitaminen C supplementen

De grote meerderheid van de bevolking is gebaat bij het innemen van extra vitaminen C. De krachtige werking van ascorbinezuur als virusdoder en ontgifter is voor iedereen nuttig, maar vooral voor mensen die roken en die in steden met veel luchtvervuiling wonen.

Heb je veel last van blauwe plekken, bloedend tandvlees of ben je om de haverklap verkouden, is het aan te randen om extra vitaminen C in te nemen.

Het is immers zeer moeilijk om voldoende vitamine C via de voeding binnen te krijgen: je moet enorme hoeveelheden groenten en fruit eten.

Bovendien gaan vitaminen C verloren door blootstelling aan lucht en licht. 2 tot 4 maal per dag een tablet van 500mg innemen is veel gemakkelijker en doeltreffender. Wanneer je teveel inneemt, kan je diarree krijgen. Deze stopt echter onmiddellijk wanneer je de dosis verlaagt.

Vitamine C werkt krachtig tegen kanker

Originele artikel:
http://www.mannen-gezondheid.com/vitamine-C.html

Hier vind u een radio uitzending van “Gezond en Wel”, door Desiree Rover in gesprek met Dr. Levy over Vitamine C:
http://www.argusoogradio.org/nl/2011/01/gezond-en-wel-%E2%80%93-23-januari-2011/

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid, Vitamine C met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *