Hoe zit het nou precies met Kerstmis en Pasen?

Hoe zit het nou precies met Kerstmis en Pasen?

Ik heb naar aanleiding van het Jezus artikel vele vragen gekregen over hoe het dan precies zit met Pasen. Graag geef ik in dit naschrift daar antwoord op:

Met Christ-mas vieren we dus de (weder-) geboorte van de Lichtbrenger. Vanaf dat moment wordt het ieder etmaal iets langer licht, en iets korter duister. Het duurt echter tot na de lente-equinox voordat er in een etmaal meer licht dan duisternis is. En dat vieren we dus met Pasen. Paaszondag valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan volgend op de lente-equinox. Deze viering is daarmee altijd op de Dag des Heren, in afstemming op de cyclus van (Regentes) Luna. We eren daarom (in Nederland) naast de zon Helios (op zondag: Paaszondag), dus ook de maan Luna (op maandag: Paasmaandag).

In het Engels wordt dit feest Easter genoemd, want de triomferende Lichtbrenger verschijnt daar boven de horizon (in het oosten, of in the East in het Engels). Een andere verklaring voor deze naamgeving is dat het stamt van het oude woord Eastre, wat lente betekent. Ook wordt de aanduiding van Passover in het Engels gebruikt, wat van het Hebreeuwse Pesach komt. En daar weer van afgeleid komt het Nederlandse Pasen. We vieren dan dus dat het Licht de Duisternis (wederom) heeft ingehaald (to pass over in het Engels betekent voorbijgaan of passeren). De viering van dit inhalen vindt in verschillende tradities op verschillende momenten plaats, maar altijd ná de lente-equinox.

De kerk heeft er dus een behoorlijke warboel van gemaakt (nog afgezien van de personificatie van deze celestijnse ijkmomenten). De Kruisiging van Jezus is dit jaar op 22 december om 06:30 uur. Zijn wederopstanding uit de dood is bij de zonsopkomst op 25 december (drie etmalen na de kruisiging, waarbij met het kruis de gekruiste lijnen van de vier zonnewendes worden bedoeld). Dat is dus teven zijn (weder-) geboorte. We vieren dan dat het licht dagelijks meer terrein terugwint. Het duurt dan echter nog een kleine 90 etmalen voordat het licht weer opnieuw de ‘baas’ is. Dit inhalen door het licht van de duisternis vieren we met Pass-Over oftewel Passeren. Het Paasfeest is dus gewoon het Passeerfeest.

En hoe zit het dan met Hemelvaart en Pinksteren?

Pinksteren is altijd 7 weken na Pasen. En Hemelvaart is 10 dagen voor Pinksteren. Nadat het licht de duisternis heeft gepasseerd met Pasen (het Passeerfeest), klimt Helios dagelijks hoger aan de hemel. Na 39 etmalen wordt deze opwaartse vaart in de hemel gevierd tijdens Hemelvaart. Dit zijn precies 3 perioden van 13 etmalen (oftewel een drie-eenheid van scheppingsoctaven, bestaande uit 8 hele- en 5 halve tonen). En na 49 etmalen (7 weken van ieder 7 etmalen) vieren we de (hernieuwde) kracht van het zonlicht. Met Pinksteren vieren we immers de uitstorting van de Heilige Geest, waarmee het zonlicht wordt bedoeld. Rond Pinksteren kunnen we weer goed de volle kracht van de uitstralingen van Helios voelen (mits er niet teveel wolken tussen drijven).

Het is dus allemaal helemaal niet zo ingewikkeld. Alleen wanneer je bent gehersenspoeld door de fabeltjes van de kerk, ja, dan is het misschien ietsjes lastiger om deze eenvoudige waarheid tot je te laten doordringen. Heb je al kaartjes gekocht om de Kruisiging van Jezus 2011 live bij te kunnen wonen? In heb gehoord dat Golgotha al bijna is uitverkocht dit jaar. Wees er dus snel bij, want vol is vol.

Have Fun! En allemaal een fijne viering van het Lichtfeest gewenst.

Bron: http://www.pateo.nl/platform.htm

Gerelateerd:

 

Wil je het hele verhaal over de achtergronden van het Kerstfeest in de visie van Johan Oldenkamp eens goed nalezen, of zelfs bestuderen? Dan kun je HIER een 14-pagina uitreksel downloaden van zijn hand over deze materie. Wellicht een goed verhaal om tijdens Kerst te lezen..?!

Dit bericht is geplaatst in De Leugen aan de macht, Religie en de NWO. Bookmark de permalink.

2 reacties op Hoe zit het nou precies met Kerstmis en Pasen?

  1. Pingback: (Eng + NL) De heidense oorsprong van Pasen … The Pagan Origin Of Easter | hetuurvandewaarheid.info

  2. Pingback: (Eng + NL) De heidense oorsprong van Pasen … The Pagan Origin Of Easter | hetuurvandewaarheid.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *