RATGEVALLEN

RATGEVALLEN
… over ratten en andere beestjes in je leven …

Voor deze website geldt dan ook:

Verboden voor ratten klein… en overmoedige ratjes die denken boven de wet te staan:
die zijn voor de poes!

Wie de schoen past – trekt hem aan…

Toevallig stuitte ik op een interessante website: http://www.ratgevallen.nl/

Ratgevallen. Iedereen heeft er wel eens mee te maken, hetzij: in je familie, in relatie`s, het internet, je werk of zelfs in het bestuur. Vandaar, dat het ook zo van belang is dat je weet hoe je deze beestjes kunt onderscheiden. Als je ze eenmaal ziet, lukt het je niet meer om ze niet te zien.

Een aantal karaktertrekjes van deze beestjes zijn:

Kwaadaardig,
Emotionele manipulatie,
Geestelijke mishandeling,
Afdwingen van onderwerping,

Pervers,
Arrogant,
Bezitterig,

Liegen,
Geen empathie,
Sadistisch,

Verdachtmaking,
Karaktermoord,
Misleidend en frauduleus,
Diverse dreigementen,

Minachting,
Ontkenning,

Verraad,
Behoefte aan bewondering en aandacht,
Controle freaks,
En… Last but not least: Zichzelf etaleren als de goedheid zelve,
Etc etc etc…

Goh, wat komt me dat allemaal bekend voor!
Misbaksels dus.

Er zijn dan ook niet voor niets verschillende Nederlandse sites en boeken over deze beestjes verschenen.

Een paar voorbeelden:
http://www.ratgevallen.nl/
http://narcismeinrelaties.nl/
http://denarcist.nl/narcistische-persoonlijkheidsstoornis
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk

In het buitenland – m.n. in de VS – heeft men het al veel langer door dat er zoiets als de “menselijke rat” bestaat. Ook mij was de rattigheid van de “powers that (want to) be” reeds opgevallen; het was de reden dat ik deze site Het Uur van de Waarheid destijds oprichtte. Ik wilde bijdragen om de manipulaties en het bedrog van dit soort destructieve mensen te exposeren in de hoop dat meer mensen wakker zouden worden en zich niet langer zouden laten ringeloren door dit omhoog gevallen schorriemorrie. Tijdens mijn werk voor  de zaak Oldenbroek  besefte ik dat het bepaald niet alleen de zogenaamde “elite” is die met z’n rattenklauwen alles bepotelt, besmet, en waarheidsvinding tracht te voorkomen. Er zijn grote en kleine ratten. De kleintjes passen dezelfde giftige methodes toe als de groten. Rattigheid kan je overal vinden en hopelijk voortaan herkennen tot in de haarvaten van de samenleving. Houd je ogen open en geef die misbaksels geen kans om huis te houden in jouw of andermans leven!

-o0o-

Nu even de spotlights op Sigrid van Dort en haar twee boeken die door haar geïllustreerd zijn met treffende en vermakelijke tekeningen.

Hieronder een aantal korte stukjes afkomstig uit deze boeken:

RATGEVALLEN

Boekje open over de ratIEMAND is een RAT als hij anderen PIJN doet, bewust en met plezier voor zijn EIGEN redenen.

Listige managers in organisaties worden wel ratten genoemd. De rat in de organisatie heeft ook een THUIS. Hoe gedraagt die rat zich daar dan? Jij kunt ook ratten in je leven hebben. Het is zelfs zo dat we tijdens ons leven meerdere ratten tegenkomen. Daar voelen we ons niet prettig bij na verloop van tijd. Meestal houden we dit soort mensen op een afstand. Dat lukt niet als je de rat niet herkent en het je ouder is, of je partner, collega, zus of broer.

Verbaas je je er ook wel eens over hoe mensen weg kunnen komen met rattengedrag? Hoe ze ongestraft kunnen LIEGEN en MANIPULEREN? Wil je weten waarom wij daar telkens weer in trappen?

Krijg je wel eens dingen naar je hoofd geslingerd waarvan je denkt: huh? DIT GAAT NIET OVER MIJ! Dan heb je te maken met PROJECTIE.

RATTEN projecteren EIGENSCHAPPEN van ZICHZELF die ze NIET waar willen hebben op jou.

De RAT wil zich ontdoen van zijn eigen negatieve gedachten en FRUSTRATIES en slingert ze jou naar je Hoofd. zo ‘zuivert’ hij zichzelf ervan. BIZAR?

Tja, je moet het wel WETEN, anders ga je nog AAN JE VERSTAND TWIJFELEN want hij doet dit zeer frequent.

En daarom herken je zoveel NIET van waar de RAT je allemaal voor UITMAAKT en wat hij je TOEDICHT.

Je speelt de RAT in de kaart als je je VERDEDIGT en roept ‘IK BEN NIE GEK’, ‘IK BEN NIET AGRESSIEF’.

ARGUMENTEREN met een RAT is zinloos. Hem een vraag stellen ook, je krijgt nooit een rechtstreeks antwoord. Als iemand DIT met JE DOET, zeg je alleen maar ‘DAT ZEG JIJ’.

Speel het spelletje niet mee anders ben je RATTENVOER!

Lees verder

De logica van de Rat

Rattig raadseltje één.
Iets wordt ontkend dat je het doet, dus je stopt ermee het te doen want in de
beleving van de ander doe je het toch niet. Dat scheelt je tijd en inspanning.
Maar als je het niet meer doet, is dat fout en word je ervoor gestraft.
Wat moet je doen om aan straf te ontkomen?

Rattig raadseltje twee.
Je moet lopen en stilstaan tegelijk.
Wat je ook verzint, het is natuurlijk fout want het kan niet.
Je word ervoor gestraft omdat je het fout doet.
Hoe voorkom je dat je straf krijgt?

De eerste 26 pagina`s van het 1e boek

De ratmoeder

De-ratmoederDe rattige moeder is er eentje die gehuld is in talloze moeder-verschijningen. Iedereen in de omgeving van de narcistische moeder ziet een andere vrouw. Het ligt er maar net aan vanuit welke hoek je naar haar kijkt.

De ratmoeder is subtiel, geniepig en maakt het leven van haar kinderen tot een hel. Veel mensen snappen niet waarom kinderen als ze volwassen zijn radicaal breken met hun moeder. Vooral als de moeder ouder wordt, alleen komt te staan omdat de vader overleden is (doodgepest?), of als de ouders gescheiden zijn, wat nogal eens op vrij late leeftijd gebeurt. Als je een rattige moeder hebt (gehad) zal niemand je begrijpen, wat logisch is.

Soms kom je er pas heel laat in je leven achter dat je bent ‘opgevoed’ door een rattige moeder. Omdat je erover leest, of omdat je steeds terugkerende problemen opmerkt. Je kunt je gewapend hebben tegen je rattige ouder, maar het kan ook zijn dat zij een spoor van vernieling achterlaat tot ver na haar dood.

De gevolgen van een narcistische ouder, vooral de moeder, zijn voor haar kinderen verwoestend in ieder opzicht vooral tijdens de jeugd. Sommigen blijven ook als ze volwassen zijn zitten met zo’n ratmoeder die ze terroriseert. Die hun gezin probeert te verwoesten of minstens conflicten probeert te veroorzaken tussen jou en je partner.

Hieronder een opsomming van de eigenschappen van een rattige moeder. Het zijn de bekende narcistische kenmerken, echter dit keer heel geniepig verborgen achter ‘bezorgdheid’, drama’s en onbegrijpelijke conflicten waarvan je niet kunt terugvinden waar het nu eigenlijk begon.

Lees verder – 6 pagina`s

CyberRatten – oordelen & veroordelen…

Cyber ratten… en hoe je er (redelijk) immuun voor kunt zijn…

“Ik word voortdurend be- en veroordeeld op en om alles wat ik schrijf, plaats, reageer; door kinderen die ik niet ken, door kinderen die ik wel ken, het gaat maar om één ding: oordelen, oordelen, oordelen en dat doet iedereen!”

En dat gebeurt overal, waar er ook gereageerd kan worden op internet men heeft zijn mening al klaar en smijt met oordelen die vaak ongefundeerd zijn en die ook net zo makkelijk overgenomen worden door anderen om ‘voor hen moverende redenen’. Moraalridders, slechtverstaanders, commentatoren, bedweters, zwammers & zwetsers, profileerneuroten, complotdenkers, beschuldigers…

Je staat op internet terecht op basis van reactie-oordelen en de straf is dat je een etiket opgeplakt krijgt net hoe het de ander(en) uitkomt. Op internet wordt razendsnel geschakeld tussen kritische oordelen over wat je schrijft, wat acceptabel is en kritische oordelen over je karakter, je uiterlijk, je manier van leven en wie en wat je bent en wat je ‘waard’ bent, wat onacceptabel is.

Afgemaakt worden op internet middels kritiek op je mening dat is nog te hanteren, als je daar niet tegen kunt moet je er wegblijven. Echter, als jij als persoon afgebrand wordt is dat van een iets andere orde en het kan pijn doen. Nu is de lijn tussen wat je zegt en wie en wat je bent flinterdun, zeker als het gaat om radicale meningen en overtuigingen. Voor volwassenen is er nog de mogelijkheid te relativeren, voor kinderen is dat moeilijker omdat veel van hun ‘rechters’ bekend of half bekend zijn en omdat ze anderen nog veel ‘macht’ geven. Dan doen veroordelingen pijn, zeker als ze een foutief beeld van je geven en als je etiketten opgeplakt krijgt die gebaseerd zijn op de verwrongen beelden in de destructieve zieke geestjes van ratjes die genoegen scheppen in het pijn doen van anderen.

Lees verder – 7 pagina`s

Een rat op het werk!

Een rat op het werkRatten op het werk, waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Laat de rat op het werk dit nou net niet zelf inzien want het ligt altijd aan de ander toch? Of het nu om een rat gaat die zegt: ‘Ja hoor, het gaat prima’, terwijl het er vanaf druipt dat hij of zij vertoornd is en het slechts een kweste van tijd is voordat er een uitbarsting komt of meer in het geniep waarbij een passief agressieve opmerking wel duidelijk maakt hoe de rat zich voelt. Of het is de drama queen (m/v) die wel zorgt voor zijn/haar dosis aandacht want dat is waar het om draait. Overigens zijn de meeste ratten een combinatie hiervan. Je kunt hier niet veel aan doen, het enige wat je kunt doen is opletten dat je niet de weg kwijtraakt in de mist die de rat opwerpt. Twijfel dus nooit aan je gezonde verstand. Het beste is natuurlijk uit de buurt blijven en dat kan waarschijnlijk niet. Zet het ook uit je hoofd dat jij de rat wel kunt redden of helpen, dat kan niemand. Vertel de rat dus nooit wat hij of zij moet doen als deze loopt te lamenteren of janken of als hij/zij zich beklaagt over mensen die hem/haar wat ‘aangedaan’ hebben. Een paar tips hoe je de destructie van de rat kunt inperken en je zelfvertrouwen en eigenwaarde bewaren.

Vertel het niet aan de anderen dat je vermoedt met een rat van doen te hebben. Als je vertelt over het rattengedrag en die persoon deelt je mening dan kun je er gif op innemen dat het gerucht zich gaat verspreiden inclusief dat jij dat gezegd hebt want ‘XYZ vindt het gedrag van …. buitengewoon rattig, ik ook, wat vind jij?’
Dit zal vroeg of laat de rat bereiken en deze zal er alles aan doen jou te beschadigen.
Of je vertelt het een medestander van de rat, berg je dan maar.

Uitgangspunt: negeer de rat zoveel mogelijk. De beste manier om een rat te pakken is deze te negeren want alles draait om de goddelijke goedjes ‘aandacht’, ‘controle’, ‘macht’. Wanneer een rat jou niet kan provoceren of überhaupt je aandacht vangen zal hij of zij dat bij een ander proberen en ben jij er vanaf.

Wees vriendelijk tegen de rat ook al zijn ze je aan het pesten om negatieve aandacht te krijgen. Soms worden ratten milder als je aardig tegen ze doet, althans voor zolang als het duurt. Als het een vette treiterrat betreft die er genoegen in schept je razend te maken en je blijft vriendelijk, dan ben jij geen leuk rattenvoer en laten ze je met rust. Het is belangrijk altijd vriendelijk naar de rat te doen, ook al is het nog zo moeilijk of zelfs volkomen onvoorstelbaar. Ze willen je namelijk provoceren kwaad, schuldig, bang etc. te worden en als jij altijd aardig en vriendelijk bent, is die opzet mislukt. Het is belangrijk dat je de rat niet boos maakt, ook al zijn ze nog zo ‘redelijk’ en hebben ze nóóit last van stemmingen. Realiseer je dat als je de rat tegen je krijgt, dat je zwaar gefrustreerd raakt en je het nog heel erg moeilijk krijgt je woede onder controle te houden. Ratten zijn niet redelijk, het zijn kleuters die tekeer gaan, onredelijker kun je het je niet voorstellen. Als de rat een woedeuitbarsting krijgt, zie hem of haar best maar als een klein kind, dan schrik je minder erg. Wanneer je de rat als een razend klein kind ziet is het mogelijk enige rust en empathie bij jezelf teweeg te brengen, een rat spoort niet, is gemankeerd, bezie de rat ook zo. De razernij heeft niets met jou te maken maar met de rat zelf. Die verzint wel een reden waarom jij de schuldige bent, daar sta jij los van.

lees verder – 4 pagina`s

Een rat in het bestuur!

Een rat in het bestuurBestuurs- en organisatieratten…

Een greep uit het rijtje:
1 Liegen.
2 Ontkennen.
3 Ver- en omdraaien.
4 Zwartmaken.
5 Gewetenloosheid, geen scrupulus (sommigen zeggen: een rat heeft ijs op de ogen).
6 Bedreigen (‘wil jij mij boos maken?’) of iets zwakker: intimideren (‘van WIE heb jij dat gehoord?!’).
7 Jouw woorden uit de context halen en tegen jou gebruiken.
8 Verdraaien van jouw woorden of van wat er gebeurd is waardoor jij voor aap staat.
9 Slachtoffergedrag bij confrontatie of ontmaskering. Rat wilde ‘alleen maar helpen’, had slechts ‘goede bedoelingen’ of ‘intenties’.
10 Graverende arrogantie, eigendunk en zelfoverschatting, je staat er zelf
verbaasd van!

lees verder – 4 pagina`s

En om af te sluiten: de ouder wordende rat…

Als de RAT wat OUDER wordt kan hij geen TOUW meer VASTKNOPEN aan zijn eigen LEVEN en ZICHZELF.

De RAT is zijn eigen LEUGEN geworden.

De oudere RAT zal zich steeds vaker VASTDRAAIEN en mensen lopen weg.
Ze geloven geen barst meer van hem of haar.

Zijn REPUTATIE gaat hem inhalen, hij praat zich er niet meer uit.
Dikke kans dat hij een SCHIZORAT wordt, in eenzaamheid want iedereen keert zich van hem af.

Of hij verzinkt in ZELFMEDELIJDEN en begint aan ZICHZELF te KNAGEN.
Hij wordt DESTRUCTIEF naar zichzelf en wordt z’n eigen voer bij gebrek aan beter.

Dit masochistische gedrag kan hem nog even wat broodnodige AANDACHT brengen, maar mensen doorzien hem.
Elke RAT STERFT in EENZAAMHEID, zichzelf troostend met de LEUGENS over z’n TROFEEËN uit het VERLEDEN.

65 plus rat

65 plus rat (Blz 12)

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van deze beestjes ofwel rat-figuren!
Dit was maar een greep uit wat er online beschikbaar is.
Geïnteresseerd geraakt? Bestel hier de boeken!

Met medeweten van, en met dank aan: Sigrid van Dort
http://www.ratgevallen.nl/

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op RATGEVALLEN

 1. Peet Kleeven schreef:

  Beste Sigrid : ik ben niet verder gekomen in je boek ratgevallen dan blz.87 . Misschien dat ik heb mis heb,ik herken veel van de door jou herkenbare soorten ratten in mijn leven in het bijzonder in relatie oudste broer en een jaar jongere broer (dus ik) . We zijn een gezin met 8 kinderen waarvan hij de oudste is. Hij manipuleerde de helft van ons gezin en dreigde met de allerergste maatregelen als die andere vier niet in zijn overtuiging meegingen. Hij is verantwoordelijk voor de vroege dood van onze vader en en deed psychische mishandeling naar mijn moeder. Altijd ook naar mij toe werd in persoonlijk gesprek of contact voor gezorgd dat er niemand bij was. Alleen hij was erbij.Dus een wederwoord was na beschuldigingen van zijn kant onmogelijk. Ga een discussie onder vier ogen met een superieure rat altijd uit de weg.

 2. Ik had al een stukje over super-ratten op de site 🙂
  Die was ik alweer vergeten…
  Bij deze:

  http://hetuurvandewaarheid.info/2012/03/21/psychopaten-lijken-heel-normale-mensen/

 3. Trushka schreef:

  Oef… breek me de bek niet open!
  Goed dat je een bijdrage levert aan de publieksvoorlichting m.b.t. het bestaan van dit soort mensen, René. En, Sigrid, dank voor jouw boeken!
  Van hoog tot laag, in het klein en het groot wordt de samenleving op deze planeet verziekt door dit soort disfunctionerende mensen. Uiteraard ontslaat dit “ons” niet van iedere verantwoordelijkheid – het collectief is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van cluster B persoonlijkheidsstoornissen en voor het niet adequaat reageren op en omgaan met deze gemankeerde mensen.

  Herkenning en onderkenning van het probleem is prioritair. Wanneer omstanders doorhebben wat er gebeurt worden zij niet meegezogen en medeplichtig aan de vergiftigende acties van deze cluster B-ers.
  – Dat beperkt sowieso de schade voor de slachtoffers.
  – En wanneer politie, justitie en hulpverlening goed op de hoogte zouden zijn zouden er ook adequater maatregelen genomen kunnen worden om slachtoffers te beschermen en
  – daders te corrigeren en te helpen om meer inzicht in zichzelf te krijgen en zichzelf wat onder controle te leren krijgen.

  Indien het bestaan en de schadelijke effecten van het gedrag van deze mensen algemeen bekend zal zijn zal het uiteraard ook de gewoonste zaak van de wereld worden om mensen te screenen op cluster B stoornissen voordat ze invloedrijke functies mogen bekleden (in bijv. politiek, bedrijfsleven, bestuur, onderwijs, hulpverlening en posities waarin ze te maken krijgen met kwetsbare mensen / kinderen). De “macht” zal dan niet meer in handen zijn van mentaal gehandicapten (gewetenloosheid, emotionele onvolwassenheid, ziekelijk egotisme e.d.) die meedogenloos slechts hun eigen kortetermijnbelangen dienen en álles in het werk stellen om hun eigen immer onvervulde behoeftige gemoedstoestand te compenseren.

  Uit eigen ervaring weet ik overigens hoe moeilijk het is om tot her- en erkenning te komen van het probleem. Mensen die niet aan deze persoonlijkheidsstoornissen lijden kunnen zich namelijk niet voorstellen dat mensen zó kunnen zijn… zó bedrieglijk, meedogenloos, berekenend. Wij willen niet geloven dat die ogenschijnlijk charmante zorgzame persoon (het zijn geweldig goede acteurs!), die immers vaak ook nog maatschappelijk aanzien geniet, een wolf in schaapskleren is die als het zo uitkomt met een glimlach zijn eigen moeder verkoopt en er zijn hand niet voor omdraait om allerlei delicten te plegen om zijn macht te behouden en uit te breiden. “Het beste vermaak is leedvermaak”, aldus een uitspraak van zo’n stumper die dansend op het graf van mijn zoon aan zijn gerief probeerde te komen.
  Natuurlijk, ze zijn er in soorten en maten – ze vercriminaliseren niet allemaal. Maar indien ze niet gestopt worden kán het ontzettend uit de hand lopen.

  Het zal Sigrid niet in dank afgenomen zijn dat ze een boekje opendeed? Ratten kunnen bloedlink worden als ze geëxposeerd worden weet ik uit ervaring.
  [Toen ik er bijv. voor zorgde dat een paar handjesvol lastersites en blogs van zulk “schorriemorrie” verdween, kwam me dat op een heuse doodsbedreiging te staan. Bovendien bestaat er een voorkeur bij het boze ratje in kwestie betreffende de grondsoort waarin ik begraven zou moeten worden – er zal dus ook met mijn lijk weer gesleept moeten worden.]

  Enfin, hoe gevaarlijk het ook kan zijn, toch acht ik het van belang dat er meer informatie beschikbaar komt zodat de maatschappij minder kwetsbaar wordt voor “ratgevallen”.
  Te lang heb ook ik niet willen geloven dat er zulke mensen bestaan en e.e.a. met de mantel der liefde willen bedekken.
  Maar er zal doorgepakt moeten worden. Tijd voor tough love.

  • Trushka schreef:

   Naar aanleiding van mijn reactie hier bereiken mij wat vragen m.b.t. namen en rugnummers en details inzake mijn ervaringen met “ratten”.
   Het internet is m.i. niet de plaats om deze vragen te beantwoorden.
   De groep personen die gedurende jaren mij heeft lastiggevallen heeft inmiddels begrepen dat dit gedrag consequenties heeft.
   Voor zover er nog losse eindjes zijn zullen deze langs wettelijke wegen worden afgehandeld.

   Wel hebben mijn ervaringen me doordrongen van het maatschappelijk belang om meer bekendheid te geven aan het bestaan van “ratten & rattigheden”, zoals ik in mijn vorige reactie heb aangegeven.
   Het is een goede zaak dat steeds meer mensen / organisaties deze wantoestanden onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken. Daar waar ik een constructieve bijdrage kan leveren zal ik dat zeker blijven doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *